Παράδοση & Εκδηλώσεις

Στην Ελαφόνησο, το μικρό αυτό νησί, υπάρχουν τοπικές παραδόσεις με πολύχρονη ιστορία. Το έντονο νησιωτικό χρώμα και ο πολιτισμός της δεν θα μπορούσε να διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και των Επτανήσων αλλά και των Λακώνων γειτόνων της. Η επιρροή του νησιού από τους κατακτητές του, Φράγκους, Σαρακήνους, Ενετούς αλλά και από τους πληθυσμούς που εγκαταστήθηκαν σε αυτό από τις γύρω περιοχές, Μάνη, Κύθηρα, Βάτικα, φαίνεται, εκτός από τα ονόματα, στα έθιμα και στις εκδηλώσεις του νησιού.

Το άρωμα μιας αυθεντικής νησιωτικής και τοπικής κουλτούρας υπάρχει και σήμερα έντονο στα ήθη και στα έθιμα του ντόπιου πολιτισμού και αποτυπώνεται στο πλήθος των τοπικών εκδηλώσεων που ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι:

Πανηγύρι του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της Ελαφονήσου

12 Δεκεμβρίου

Η Ελαφόνησος τιμά τον πολιούχο και προστάτη του νησιού, Άγιο Σπυρίδωνα, στoν Ιερό Ναό του Αγίου, στο λιμάνι του νησιού.

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων-Επέτειοι 6ης Ιουλίου & Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα

6-9 Ιουλίου

Η Ελαφόνησος τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της απελευθέρωσης της που έγινε στις 6 Ιουλίου του 1850 με την ιστορική και ουσιαστική συμβολή των Μανιατών σε αυτή. Το τριήμερο των εκδηλώσεων φτάνει μέχρι τις 9 Ιουλίου, ημέρα που γιορτάζεται η θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Καθόλη τη διάκεια του τριημέρου λαμβάνουν χώρα πλήθος εκδηλώσεων όπως το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και όχι μόνο, που ξεκίνησε το 2016.

Γιορτή Ψαράδων

Τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου

Εκδήλωση θεσμός στην ιστορία και το πολιτισμό της Ελαφονήσου αποτελεί η γιορτή των ψαράδων που γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο σύλλογος ψαράδων διοργανώνει την εκδήλωση αυτή που περιλαμβάνει νησιώτικους και τοπικούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα , ζωντανή μουσική και άφθονο φαγητό και ψάρια προς τιμήν των επισκεπτών της Ελαφονήσου και με ευχές για καλές θάλασσες.  Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται συχνά από παρουσιάσεις και προβολές της λαογραφίας και της ναυτικής ιστορίας του νησιού.